Förfärlig, fasansfull och fantastisk

Under två decennier berättar inte Jeannette Walls för någon utomstående om sin bakgrund och uppväxt i Phoenix, Arizona. Maken lyckas dock till sist att övertyga henne att skildra den och 2006 ger hon ut sin självbiografi The Glass Castle. Boken låg i mer än fem år på New York Times bestsellerlista och berättar en såväl förfärlig som fascinerande historia. Nu ger Bazar förlag ut den på svenska: Glasslottet.

Jeannette Walls och hennes tre syskon växer upp under 60- och 70-talen med ett par bohemiska och minst sagt excentriska föräldrar. Under Jeanettes tidiga barndom lever de som nomader och flyttar runt bland ökenstäder och upp i bergen. Pappan är en karismatisk man som, när han är nykter, utmanar barnens fantasi och tanke och lär dem såväl fysik, kärlek för språket som geologi. Mamman är konstnär, som flera gånger om väljer konsten framför familjen och kallar sig en ”spänningsmissbrukare.” Det är en låt-gå-fostran som gäller och barnen får göra i princip vad de vill.

När spänningen med det kringflackande livet bleknar återvänder de till pappans födelsestad i Welsh, West Virginia. Pappan dricker allt mer och blir därmed tämligen oberäknelig, kommer och går som han behagar och kan omöjligtvis hålla fast vid ett jobb. I kombination med den frånvarande mamman blir situationer allt mer kaotisk. Barnen får klara sig själva och lever i misär och fattigdom och får helt enkelt kämpa för sina liv.

Den här historian har allt. Den är full av värme och det är med kärlek författaren målar upp bilden av föräldrarna. Samtidigt som hon inte skyr något och kan vara väldigt rak och ärlig för att inte säga obarmhärtighet i sin framställning. Det är såväl en förfärlig historia och emellanåt alldeles underbar.

Du får höra historien om när pappan ger barnen stjärnor i julklapp, vilket är både en vacker och sorglig bild. Du får höra hur han ritar på ett glasslott som han en dag ska bygga till familjen, men hur hålet där huset ska byggas snart blir en stor soptunna. Du får också höra hur barnen letar något ätbart i skolans sopkärl, stjäl mat i vänners kylskåp och får ligga under en presenning för att undkomma det läckande taket. Men inte minst du får veta hur de kunde överleva.

En reaktion till “Förfärlig, fasansfull och fantastisk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s