Allt ska komma dig till del

Precis som i Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol så är det Nigerias historia som får agera scenografi åt Allt gott ska komma dig till del, vilket gör att berättelsen om den nigerianska flickan Enitan blir flerbottnad och den har en intressant historisk kontext. Romanen utspelar sig mellan 1971 och 1995 och du får genom nedslag i historien följa Enitans väg från ovetande och naiv tonåring till en politiskt medveten kvinna. Hon växer upp i en medelklassfamilj i en förort till Lagos där barndomen främst kännetecknas av föräldrarnas ständiga bråk. En mor som vill ta med henne till en sektliknande kyrka och en far som vill att hon blir självständig och studera snarare än stå i köket. Enitan hamnar helt enkelt emellan föräldrarnas trätande, vilket följer med upp i vuxen ålder och detta trots att de så småningom väljer att separera.

Sheri, den karismatiska grannflickan, och Enitans vägar korsas med varandra genom livet och på många sätt är flickorna varandras motsatser och det är möjligtvis i förhållandet flickorna emellan som jag tycker Atta lyckas bäst. Det är en intressant och tidvis en ansträngd relation flickorna har och trots att de väljer helt skilda vägar i livet tycks de alltid snubbla över varandra igen.

Det är en ganska långsam historia så boken kräver en hel del av sin läsare. Flertalet gånger är jag till och med nära att lägga boken ifrån mig, men på något sätt så klamrar den sig fast. Attas roman har ett tämligen långt tidsperspektiv och hon har valt att berätta historien genom vissa nedslag, vilket är intressant. Dock blir det emellanåt väldigt mycket beskrivande istället för gestaltande då hon ändå vill ha in allt som skett mellan årtalen, vilket är något synd. Det klassiska ”show don´t tell” vill jag helt enkelt skriva i marginalen. Det återkommande ”ikappläsandet” bidrar till att det skapas en distans mellan Enitan och läsaren då många stycken helt upptas av att återberätta vad som tidigare skett, vilket möjligen också är en anledning till varför jag emellanåt vill lägga boken åt sidan.

Sefi Atta föddes 1964 i Lagos, Nigerias största stad, men är numer bosatt i USA då hon 1994 valde att studera kreativt skrivande vid Antioch University i Los Angeles. Allt gott ska komma dig till del är hennes debutroman och gavs ut 2006. Hon har även gett ut ett par novellsamlingar samt ytterligare en roman: Swallow. På svenska finns dock bara Allt gott… samt enstaka noveller som publicerats i tidskriften Karavan och i antologin Kärlek X21: afrikanska noveller (som jag för övrigt blev väldigt nyfiken på).

Allt gott ska komma dig till del är första boken jag läst i mitt afrikanska lästema.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s