Om fjärilens vingslag som orsakar en orkan på andra sidan jorden

Karin Alvtegens Fjärilseffekten handlar om det oundvikliga, om det vi inte kan förändra, om det vi inte vill tänka på, inte vågar prata om. Fjärilseffekten handlar om döden. Och följaktligen också om livet.

Begreppet fjärilseffekten myntades 1979 och handlar om hur en till synes liten påverkan i ett kaotiskt system kan få stora och oförutsedda konsekvenser någon annanstans. Om hur en fjärils vingslag kan orsaka en orkan på andra sidan jorden. Eller: liten tuva stjälper stort lass. I Alvtegens bok får du möta tre personer som alla är delar av ett större sammanhang. Tre personer vars barndom påverkar vilka val de gör idag och vars val berör långt fler människor än de själva anar. ”Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter.” (källa). 

Historien inleds med att en bil krockar, till synes av en oförklarlig anledning, med ett tåg. Du får sedan växelvis berättat för dig de tre historierna som leder fram till olyckan. Tre historier som alla är ett vingslag i tragedin.  

Du får möta Bodil som blir diagnostiserad med en obotlig sjukdom och som tar ett livsavgörande beslut och lämnar sin dominanta man (eller kanske är det så att det livsavgörande beslutet redan var gjort sedan länge). Bodil inser att döden är bara ett andetag iväg och väljer att försöka omfamna livet innan det är för sent. Du får även ta del av Bodils dotter, perfektionisten, Viktorias liv och tankar. Viktoria som är skrämmande nära att gå in i väggen på grund av alla ouppnåeliga krav hon ställer på sig själv och sin omgivning. Sist men inte minst har vi Andreas som lever, det till synes, perfekta familjelivet. Av en händelse hamnar Andreas mitt i ett rån och blir därefter drabbad av posttraumatisk stress, utan att våga dela detta med sin familj. Han blir ständigt påmind av rånet, om rånarens ögon och vågar till slut inte lämna hemmets trygga famn. På ett eller annat sätt är dessa människoöden sammanlänkande och deras bakgrund och val kommer så småningom att leda fram till den olycka som boken inleds med. 

Alvtegen skriver med en psykologisk skärpa som gör karaktärerna synnerligen
mänskliga och jag kan spegla mig själv i dem alla. Hon beskriver hur skuld och Fjärilseffektenskam är våra ständiga följeslagare och hur vi gör allt för att undvika det som inte går att undvika: döden. När du får ta del av personernas tankar kommer du dem mycket nära samtidigt som det står klart hur illa de försöker kommunicera med varandra. Ingen når riktigt fram till någon, vilket känns sorgligt. Som läsare ser du mönstren, du ser sambanden, du känner fjärilens vingslag, men kan bara se på hur det oundvikliga och tragiska slutet närmar sig. Fjärilseffekten är en bok som först känns i hjärtetrakten för att sedan sätta sina klor i magen. Det gör ont att läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s