Lågor av hat – osannolik och skruvad spänning

Erin Kellys Lågor av hat är en tämligen osannolik historia men samtidigt härligt skruvad och onekligen nagelbitande spännande.

Varje år samlas MacBrides i familjens fritidshus i Devon. Detta år skiljer sig dock mot tidigare då de samlas för att sprida mamma Lydias aska. Vad familjen inte vet är att det även är denna helg som äldsta dottern Sophies baby kommer att bli bortrövad. I den efterföljande paniken spricker den välputsade överklassfasaden och gamla hemligheter och synder kommer upp till ytan. Vem kan man lita på? Vem står utan skuld? Vem är egentligen vem?

erin_kellyErin Kelly debuterade 2012 med Grenar av gift och likt Lågor av hat handlar den om trasiga familjeband och ruvande hemligheter och Kelly skriver med en psykologisk finess som gör att man sugs in i historierna. Grenar av gift tycktes först gå mig något förbi då jag läste den möjligen för snabbt, men någonstans har delar fastnat och jag tänker emellanåt på det bohemiska syskonparet som bodde ensamma i ett fallfärdigt hus och den gränslösa tillvaro de tycktes leva. Men också på den subtila förändringen som försköt historien från en oförglömlig ungdomlig sommar till en psykologisk thriller som delvis slutade med två döda personer.

Lågor av eld handlar om besatthet, hat och hämnd som största drivkraften och Kelly skriver med ett driv i historien som gör att det är svårt att lägga boken ifrån sig. Historien inkluderar såväl den dysfunktionella överklassfamiljen, det klaustrofobiska förhållandet mellan den sjukliga modern och den bekräftelsetörstande sonen som det destruktiva förhållandet mellan den besatta mannen och den mentalt ofungerande kvinnan. Historien är inte helt sannolik, men vad gör väl det?! Det är spännande, fängslande och härligt orimligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s