En tesked jord och hav

”Detta är summan av allt som Saba Hafezi minns från den dag då hennes mamma och tvillingsyster flög iväg för alltid, kanske till Amerika, kanske till någon annan, ännu mer avlägsen plats. Om man bad henne erinra sig det skulle hon pussla ihop alla bitarna som en härva av minnen inuti andra minnen, två milda dagar i Gilanprovinsen ryckta ur sitt sammanhang, löst svävande i tiden kring hennes elfte sommar och ihopklistrade efter […].”

I Dina Nayeris debutroman En tesked jord och hav, får du möta elvaåriga Saba som bor med sin far i en liten by i norra Iran. Saba växer upp under åttiotalet där den iranska revolutionen precis ägt rum, vilket för en kristen familj kan innebära direkt livsfara.

För att finna en förklaring till sin mamma och tvillingsyster Mahtabs försvinnande övertygar Saba sig själv (och sin omgivning) att de lyckats fly till Amerika. Saba saknar naturligtvis Mahtab oerhört och för att kunna hantera detta målar hon upp en fantasivärld över hur livet är för hennes syster. För nog är det väl så att ”hela livet står skrivet i blodet” och systrarna bör leva liknande liv, ta samma livsbeslut, trots att de är åtskilda av åtskilliga teskedar jord och hav?! Som referens till sin fantasivärld använder hon sig av gamla utsmugglade veckotidningar och knastrigt inspelade amerikanska TV-program. Mahtab får på detta vis symbolisera västvärlden med dess frihet och den identitet som följer med den medan Saba lever i ett islamistiskt land där förtryck och angiveri är en del av vardagen och där hennes plats som kvinna är mycket begränsad.

Boken må vara fiktiv men nog berättar den en del om samhället, hennes värld, systerns värld, vår värld. Boken handlar lika mycket om att förlora en mor och en syster i allmänhet som om saknaden efter sin tvilling, sitt jag, sin spegelbild, i synnerhet. En tesked jord och hav handlar också om att finna sig själv och att våga möta verkligheten och med den: sanningen. Berättarperspektivet är intressant då du dels får möta Sabas egna ord och tankar och dels Kahnom Basirs, barndomskärleken Rezas mor och tillika Sabas mors bästa vän.

Dina Nayeri skulle kunna vara Mahtab, tvillingsystern som flyttar till Amerika. I motsats till bokens Saba växte Nayeri upp i USA och längtade tillbaka till barndomsårens Iran och hon var den som målade upp en värld av fantasier om hur detta liv (och hennes Saba) skulle vara. ”The moment I left Iran was the moment my life could have turned either way. I thought often about the life I would have led if I’d stayed—full of setar music and saffron rice heaps and native comforts under the terrifying eye of the Islamic Republic. What kind of person would I be there?Would I recognize myself in that Dina?” (källa)

Den trasiga Saba berör mig djupt, inte minst med tanke på att jag själv är mor till tvillingar, och jag får sakta men säkert ta del av vad som faktiskt hände hennes syster och mor. En tesked jord och hav är en fantastisk och mångbottnad historia, som inte riktigt vill släppa taget om mig. Jag får nog helt enkelt låta den värka ut under några dagar.

6 reaktioner till “En tesked jord och hav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s