Små tankar, stora tankar och småtankar om feminism

Litteraturkvalster & småtankar handlar främst om böcker. Sen lite om livet och sist men inte minst om småtankarna dessemellan. Idag är visserligen mina tankar små, men betydelsen enorm. Idag vill jag lyfta fram Sofia Zackrissons fantastiska hemsida 33 anledningar, i vilken hon presenterar varför feminism behövs. Det handlar såväl om stora saker som mindre, men alla har de gemensamt att de visar att kvinnan är mindre värd än mannen.

Emellanåt möter man kvinnor som uttryckligen tar avstånd från feminismen, vilket man kan se till exempelvis på Twitter där diskussionerna ibland kan bli vilda. Detta är för mig helt obegripligt. Handlar det om att dessa kvinnor aldrig har varit i en situation där de förminskats eller fått sämre förutsättningar på grund av sitt kön? Tveksamt. Handlar det om att dessa kvinnor anser att kvinnor och män har olika värde? Mycket tveksamt. Jag hoppas och tror att det handlar om okunskap. Och det är här Sofia Zackrissons hemsida blir viktig.

För mig handlar feminism om att kvinnor och män ska få samma förutsättningar och att vi har samma människovärde oavsett våra olikheter. För mig handlar inte feminism om rakade eller orakade ben eller specifika egenskaper. För mig handlar feminism om att min åsikt är lika mycket värd som min manliga kollegas eller att jag ska tvingas äga egenskaper och färdigheter på grund av mitt kön (tro det eller ej, men jag föddes icke med en dammtrasa i handen, inte heller med en dammsugarslang hängandes över axeln). Eller att jag ska slippa må illa när jag ser min egen kropp i spegeln för att mina ideal har blivit så totalt ”fucked up” (sorry). Eller att jag ska slippa få lappar där endast mammor är uppskrivna att hjälpa till i köket på sonens idrottsevenemang (vad papporna ska göra är oklart). Jag vill inte att våra pojkar har ett vokabulär som inkluderar orden ”tjejspel” och ”killspel”. Därför är feminism viktig för mig. Men naturligtvis handlar det också om att en kvinna blir våldtagen i Sydafrika var fjortonde sekund eller att det är fler flick- än pojkfoster som aborteras i Kina eller att våldtäkt är ett vapen i krig. Också därför.

Kunskap är makt så idag blir således min småtanke att jag ber er läsa 33 anledningar och hjälpa till att sprida den. 

Annonser

6 thoughts on “Små tankar, stora tankar och småtankar om feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s