När är det okej att sluta?

Ibland hittar du gruskornen snarare än guldkornen. Ibland kan ett grus så småningom visa sig vara av guld. Ibland är det guld men det enda du tänker på är gruset som skaver i dojan. Vad jag pratar om? Konsten att veta när det är dags att ge upp en bok.

Jag har en oskriven läsregel; om jag fortfarande inte har fastnar efter hundra sidor så ge upp boken. Lästiden är allt för begränsad för att läggas på tråkböcker. Men ibland är det inte så himla lätt att veta. Att jag väljer att ge boken en hundra sidors-chans är för att emellanåt händer det att böcker fastnar efter hand. Den du tänkte ge upp efter några sidor visar sig vara ett guldkorn.

Det händer naturligtvis också att böcker visar sig vara precis så tråkiga som första sidorna antydde. Och det händer att böckerna är såpass tråktråkiga att du inte mäktar förbi första kapitlet. Men må så vara. Jag ser ingen prestige i att gilla eller ogilla något. Så min oskrivna regel är emellanåt vatten värd.

Det som dock retar mig är när jag märker att boken visst är guld, men jag är inte på rätt humör, stämning eller brist på läslust gör att jag bara känner det där som skaver – gruset i dojan. Det händer att jag har läst förbi de hundra sidorna och fortsätter av ren envishet, men noterar att jag konstant tittar på sidantalet och suckar. För har du läst två hundra sidor så har du investerat en hel del lästid. Det smärtar lite extra att ge upp boken. Skulle jag kunna läsa om vid ett senare tillfälle? Tveksamt om jag läst majoriteten av sidorna. Så vissa böcker hamnar vid sidan om, med en viss sorg då jag vet att hade den blivit påbörjad vid ett annat tillfälle hade den blivit både läst och älskad.

Hur tänker ni? Hur fort är det okej att ge upp en bok?

15 reaktioner till “När är det okej att sluta?

 1. Jag slutar tvärt pga att lästiden är heligt. Lästiden är något jag får prioritera (småbarnsförälder). Om jag inte blir ett med boken så avslutar jag helt enkelt genom att löst läsa de sista sidorna för ett konstaterande. Tidigare mådde jag dåligt, jag måste läsa boken, var mitt mantra. I äldre dagar 🙂 inser jag att det finns allt för mycket böcker som väntar på mig för att jag ska spendera böcker som ger mig ett jaha-upplevelse.

   1. Lägg den på is, ta en bok emellan och testa på nytt därefter. Löser inte det problemet, ja då är det helt enkelt att ge upp. 🙂

   2. Den syns här till höger Wunderkind. 🙂 Kom plötsligt på mig att jag börjat på en annan bok. Det var helt enkelt fel tid att läsa W nu men har läst för långt för att få lust att läsa om.

 2. Tycker väl att 100 sidor är helt ok att ge en bok. Har man inte fastnat då så tror jag inte det är någon ide att fortsätta.
  Sen beror det på vilket humör man själv är på.
  I bland kan det vara bra att lägga boken åt sidan och läsa något annat för stunden!

 3. Jag tycker att det var en bra idé att lägga ner boken och läsa nåt annat emellan! Ibland är det helt enkelt fel bok vid fel tillfälle! Intressant fråga som det inte finns några rätta svar på. Jag fortsätter att spåna vidare med ett inlägg på min blogg, tror jag.

 4. Jag läser alltid ut en bok, oavsett hur dålig jag tycker att den är. Oftast blir det då dock bara skumläsning.

 5. Jag håller med – livet är för kort för att läsa dåliga böcker! Jag har ingen speciell regler kring hur många sidor jag ska läsa innan jag ger upp, det beror lite på hur lång boken är och hur den är uppbyggd. Jellicoe Road gav jag nyss upp, efter hundra sidor.

 6. Jag försöker också ge alla böcker hundra sidor – men när de är dåliga ledsnar jag ofta redan runt sida 25 och är HOPPLÖST JÄTTEUTTRÅKAD kring sida 50. Att läsa 50 sidor till kan då kännas som en katastrof av apokalypsmått… Andra gånger ger jag upp alldeles för sent – jag läste över 600 sidor av Stephen Kings ”It” innan jag till slut kastade ifrån mig boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s