Fel grav och andra berättelser

Vilken berättarglädje! Vilken fantasi! Vilken genremassaker (på ett bra sätt då)! Vad jag
pratar om? Kelly Links Fel grav och andra berättelser, som är en samling noveller eller rättare sagt en samling berättelser som titeln anger. Det är inga noveller i vanlig mening, utan historier där fantasin får stå i centrum och där novellens kännetecken sällan används.

Alla historier är inte för mig. Jag gillar till exempelvis inte berättelsen ”Trollkarlarna i Perfil” då den är lite för mycket fantasy för mig (betänk att jag är novis inom genren). Jag gillar inte heller ”Trolleri för nybörjare” som handlar om en märklig TV-serie. Berättelsen är rörig och jag hänger helt enkelt riktigt med (”det är inte fel på dig…” kan vi lägga till här).

Jag fastnar dock mycket för de återstående tre historierna; ”Fel grav”, som handlar om en sörjande poet som gräver upp din döda flickvän, eftersom han vill ha tillbaka dikterna han gav henne under begravningen. ”Sagohandväskan” – berättelsen om en sagolik, svart och hårig väska som rymmer en hel värld (bokstavligen) och sist men inte minst ”Specialistens hatt” där ett par tvillingar har huvudrollen (given banan att jag föll för den).

Det är med en fantastisk berättarglädje som du får ta del av de fem historierna. Den genre som jag främst tänker på är sagan (…fast på amfetaminrus, typ). Det är också fantasy, ett stänk av horror och sänkta i ett härligt dis av surrealism. De är skruvade, humoristiska och jag gillar speciellt Links ironisk ton. Jag vill läsa mer!

5 reaktioner till “Fel grav och andra berättelser

 1. Jag började på den här, men orkade inte läsa ut den just då, för den var så jääääädrarns tråkig. Den jag gillade bäst var kanske den om tv-serien. Men annars var berättelsen antingen ”ofärdig”, dvs inte bra. Eller så var det alldeles för bekanta historier, som om jag hört dem tio gånger förut (vilket jag inte hade).

  Tyvärr en jättebesvikelse för mig, men jag har nog en novell kvar att läsa, för jag har för mig att jag inte läste allihop.

  1. Kan det vara så att du är ett helblodsfantasyproffs och jag bara har börjat nosa på genren? Det jag ogillade var nog främst fantasyinslagen. Jag blev fascinerad av den bubblande fantasin – att hon skrev det som föll henne in. Kul/intressant att vi har så olika läsupplevelser.

   1. Ja, det är nästan roligast när man tycker olika.

    Jo, jag har ju läst mycket fantasy. Det kan vara därför. Men då är det ju fantastiskt roligt om folk som läser monstren blir intresserade av genren och vill läsa mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s