En lång vinter

Colm Tóibín är en av de där författarna som på ett oförklarligt sätt har förblivit olästa. Detta trots att jag haft på känn att Tóibíns böcker skulle passa just mig. På förekommen anledning, ett inlägg om oförklarligt olästa författare, fick jag åter igen upp ögonen för Tóibín och likt ödets makt i ett antikt drama var det just En lång vinter som mötte mig på första hyllan på biblioteket. Så vad gör man? Det blev till att läsa.

En lång vinter är en kortroman av stora mått. Den handlar om Miquel och den familjetragedi som följer då den yngste brodern reser iväg för en tvåårig militär-tjänstgöring och modern lämnar familjen då hennes alkoholism blir avslöjad och ohållbar. Likt en grekisk tragedi är slutet givet och du får som läsare följa den skuld och skam som moderns flykt lämnar Miquel och hans fader med.  På samma sätt som naturen är karg och vintern förlamande är förhållandet människorna emellan i den lilla byn bräcklig och du får emellanåt små förklaringar till vad som ligger bakom detta. Om inte annat så anar du, mellan raderna.

På omslaget går det att läsa att romanen utspelar sig i de spanska Pyrenéerna i slutet av femtiotalet. Detta uttalas dock aldrig i boken och såväl handling som personporträtt känns märkligt tidlösa. Du får möta mörka hemligheters makt och en subtil kärlekshistoria som spirar mellan Miquel och den pojk som kommer till familjen för att hjälpa till (utan att bli fullt uttalad förstår läsaren mycket mer än vad som faktiskt författaren säger). Tóibíns berättelse sker såväl i texten som i det outtalade och på detta sätt är En lång vinter fantastisk.

6 reaktioner till “En lång vinter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s