Den indiske tolken – livsavgörande vardagsögonblick

Jhumpa Lahiris Den indiske tolken, består av nio noveller, nio vardagsberättelser i vilka hon visar en säregen förmåga att utgå ifrån till synes triviala situationer och berätta något högst väsentligt. Novellen ”En temporär historia” utgår till exempelvis ifrån ett strömavbrott men utvecklas till ett äktenskap i sönderfall. Eller hur ett nyinstallerat handfat i ett flerfamiljshus kan förändra livet till det sämre, som du kan läsa om i ”En riktig durwan”.

Lahiri har en blandad kulturell bakgrund. Hon är född i London, uppvuxen i USA med indiska föräldrar, vilket är ett återkommande tema i hennes noveller då alla handlar om just indier i USA eller amerikanska indier i Indien. Hur det kan vara att komma tillbaka till sitt födelseland som turist eller att aldrig känna sig hemma i sitt nya land. Att inte räknas som varken indier eller amerikan. Att hamna mitt emellan. Jag drar inte helt osökt trådar till Chimamanda Ngozi Adichies författarskap som i mångt och mycket beskriver samma sak: om saknaden till sitt land, vilsenheten, om att leva som, i hennes fall, nigerian i Amerika och att fastna någonstans mittemellan. Och precis som hos Lahiri så är det främst en modern medelklass som bär huvudpersonen i böckerna.

Min favorit i Den indiske tolken är historien om mr Kapasi, som bär samma namn som boken. Det är en gripande historia och visar på de kulturkrockar som kan ske mellan de utlandsfödda turisterna med indisk bakgrund och den inhemske tolken och guiden mr Kapasi. Ett helt liv av förhoppningar får Lahiri in i en liten novell, vilket visar hur bra novellist hon är.

Jhumpa Lahiri har fått flertalet priset, bland annat Pulitzerpriset, för debuten Den indiske tolken och jag är faktiskt lite lyckligare efter att ha läst hennes novellsamling.

2 reaktioner till “Den indiske tolken – livsavgörande vardagsögonblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s