En favorit får Svenska Akademiens nordiska pris 2013

Under gårdagen var Sofi Oksanen med i Go´kväll och berättade om den kommande boken När duvorna försvann, som handlar om en man som lurar sin omgivning om att han är flygare. Han berättar såväl fantastiska flyghistorier som låter fotografera sig som pilot. Sanningen är den att han varken flyger eller ens har licens.

Fotograf: Toni Härkönen
Fotograf: Toni Härkönen

I programmet berättade Oksanen bland annat att trots att ämnes-områdena är olika jämfört med hennes tidigare böcker, så är tematiken densamma. ”Bedrägeriet är närvarande i både Stalins kossor och Utrensningen […]. Att jag gav män en mer central roll förändrar det hela en aning.”

Idag tar Sofi Oksanen emot Svenska Akademiens nordiska pris 2013. Detta pris delas årligen ut till någon, ”som har gjort betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden.” Tidigare har Sven-Eric Liedman, Kjell Askildsen, Per Olov Enquist, Ernst Håkon Jahr och Einar Már Guðmundsson fått priset.

”Oksanen är sällsam på flera vis; inte bara genom hennes gothinsprirerade yttre utan för att hon har ett sätt att skriva som gör att du har svårt att släppa boken förrän sista sidan är inhalerad. Hon räds inga ämnen och skapar diskussion med sina böcker”. Sofi Oksanen är en av mina favoritförfattare och tycker självklart att Svenska Akademien har gjort ett bra val. Du kan läsa mer om Oksanen här.

3 reaktioner till “En favorit får Svenska Akademiens nordiska pris 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s