Novellix N° 26

Fantasy framsida
Omslag: Lina Ekstrand

Malte Persson är för undertecknad ett tämligen anonymt författarskap. Jag har hört talas om (inte läst) hans Edelcrantz förbindelser som nominerades till Augustpriset 2008, men det är så långt min kunskap sträcker sig. Nu har han för Novellix skrivit en novell som heter Fantasy.

Fantasy är en tämligen annorlunda och experimentell text. Berättarrrösten – en hen, även omskriven som ”en av alla would be-prinsessor” – är högst närvarande och tydlig i texten, vilket till en början faller mig helt i smaken. Du får genom Would be-prinsessan möta Den Sorgsne prinsen, Protagonisten, Antagonisten, Dvärgen och Häxmästaren, som alla på ett eller annat sätt har en historia gemensam i ett havererat filmprojekt: ”Hemligheten”.

Gränsen mellan vad som är verkligt och vad som tillhör filmen och vad som är en del av overkligheten suddas ganska snart ut, vilket gör att jag tyvärr snart tappar intresset. Detta tillsammans med att Would be-prinsessans tydliga röst snart liknas mer vid en monolog än en dialog med de andra personerna i berättelsen gör att jag tappat bort mitt fokus på berättelsen. Novellen blir helt enkelt för experimentell för min smak. Men nog gör den mig nyfiken på Malte Perssons övriga verk.

Trots att jag med en graciös kanonkula slängde mig i novellvågen hos Anna Och  dagarna går, har jag inte läst en endaste novell i år (är det månne en förbannelse som vilar över alla lästema/läsprojekt jag anammar). Skärpning på den! Men nu är jag i alla fall med. Tärningen är kastad!

2 reaktioner till “Novellix N° 26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s