Mississippi av Hillary Jordan

MississippiHillary Jordan har med sin Mississippi skrivit en fängslande debut om den amerikanska södern och dess rasmotsättningar mot slutet av andra världskriget. Det är en gripande historia om fanatism, rasism och ”traditionens förkrossande makt”.

År 1946 flyttar Henry och Laura McAllan till bomullsfarmen Mudbound i deltat i Mississippi. Med sig har de två små flickor samt Henrys despotiske far. Laura, som är storstadsbo, avskyr det hårda arbetet och den utmanande naturen. Regnet, de ständiga översvämningarna och leran stänger ofta in dem och de kan inte komma utanför gårdens gränser. Det kommer att bli en kamp mot naturen, mot patriarkalet och mot rasismen. En kamp som tycks vara omöjlig att vinna i Mississippis träskmarker.

Mississippi har sex berättarrörster: Henry, Laura samt svågern Jamie som tillsammans med Ronsel återkommer från kriget i Europa samt Ronsels föräldrar och gårdens arrendatorer Hap och Florence. Alla spelar de en roll i den historia som rullas upp, som inleds där den avslutas; med faderns begravning.

”Så kom det sig att vår far lades till vila i en slavgrav, i en skyndsam, ovärdig ceremoni ledd av en anklagande, färgad predikant medan kvinnan som hade velat döda honom satt rak i ryggen och såg på, fylld av vanmäktigt raseri över att någon annan hunnit före.”

Rösterna är tydliga, vilket gör att närvaron är hög i texten. Tidsperspektivet är också intressant då det från en början hoppar lite fram och tillbaka, medan det mot slutet tar vid där föregående talare slutar, vilket gör att historien efterhand ökar tempo.

Det här är en välberättad, viktig och smärtsam historia och det är svårt att förstå varför Mississippi inte fått en större spridning. Jag kan bara vänligt men bestämt be er att läsa den. Den förtjänar det.

8 reaktioner till “Mississippi av Hillary Jordan

  1. Ja, jag håller verkligen med….jag fick ett tips annars hade jag nog inte läst den heller. Men nu uppmanar även jag alla att läsa den……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s