RT Bokbloggare: Vem är du? Vad kan vi göra tillsammans?

Vid ett svagt ögonblick lovade jag Anette Feelgoodbibliotekarien Helgesson att jag skulle svara på hennes utmaning: Vem är du? Vad kan vi göra tillsammans?. Anledningen till att svaret har dröjt är att skylla på tankekraften som frågorna krävde. Vi kan väl helt enkelt säga att det är februaris fel?! Lång betänketid innebär tyvärr inte per automatik att svaren blir bättre, längre eller mer genomtänkta. Men okej, nu kör vi.

1. Varifrån bloggar du? (Jag önskar mig en bokbloggarkarta, därav frågan) Jag bor, tänker och skriver i Heberg. En liten by utanför Falkenberg, som är en liten stad som ligger 3-4 mil norr om Halmstad och ca. 10 mil söder om Göteborg.

2.  Förslag på hur vi bokbloggare skulle kunna samarbeta mer och bättre med varandra? Undertecknad har inte varit i bokbloggarbranschen särskilt länge och tror säkert att det redan finns en hel del samarbeten och träffar. Mejllistor verkar flera ha som förslag och det låter som en kul idé och är ett bra sätt att ge varandra tips och idéer. Allt från jerkor, till veckans fråga m.m. är fungerande samarbete, där man kan välja om är aktiv eller inte. Jag tycker det är extra roligt när det hettar till och blir debatt.

Det poppar emellanåt upp små projekt som vi kunde gjort tillsammans, men än så länge har jag haft svårt att förverkliga dem (läs: komma ihåg dem). Förening låter också spännande då detta skulle kunna generera i regionsträffar och dyl. (vilket också redan sker tror jag, eller är det bara region hufvudstad som är aktiv?). Jag märker att det är mer aktivitet runt Stockholm helt enkelt, eftersom många förlag ligger där – fler författarmöten, fler festligheter helt enkelt. Jag saknar det här i min lilla håla.

3. Förslag på hur vi skulle kunna samarbeta med bibliotek och/eller förlag? Hmm jag vet inte om man ska ha något som kan liknas vid samarbete med förlag?! Om du får recensionsexemplar så ska man kanske akta sig för samarbete med dem (för att inte underminera trovärdigheten då bloggaren recenserar). Jag skriver vad jag för stunden tänker, så jag kanske inte är rätt ute här. Det är inte säkert jag ser hela bilden så att säga.

Påtänkt senare: Eller det beror väl självklart på hur samarbetet ser ut och hur ens blogg ser ut. Gemensamma projekt är ”fine”, men man kanske bör akta sig för att hamna i beroendeställning. Jag känner mig uppenbarligen ambivalent i frågan. Men som sagt, undertecknad är novis och har ännu ej fått en överblick över de samarbete som redan sker.

Biblioteken skulle kunna bjuda in lokala bokbloggare och låt dem träffas och spåna idéer tillsammans, de kan även bjuda in bokbloggare till en bokträff och låt den boktipsa eller berätta om att just blogga om böcker, bokbloggare skulle även kunna lämna små spår med tips på biblioteket, t.ex. en liten hylla eller små bokmärken som vi kan sätta i de böcker vi vill tipsa om.

4. Beskriv dig själv i form av en befintlig eller påhittad boktitel! Gaaah vad jag vill komma på något fyndigt! Vilka krav!!! Skulle kanske vara en lämplig och talande titel för tillfället.

5. Vad vill du veta om mig [feelgoodbibliotekarien] och andra bokbloggare? Lägg till din egen fråga här och skicka utmaningen vidare till en bokbloggare som du är nyfiken på. Jag inleder helt enkelt med att svara på några av de frågor som tidigare dykt upp i utmaningen:

Skulle du själv vilja skriva en bok och i så fall, vad ska den handla om?” Ja, verkligen, men problemet ligger väl just i följdfrågan.

”Jag vill veta vilken musik ni lyssnar på, OM ni lyssnar på musik?” För tillfället är det sparsamt med musik. Jag är helt enkelt överkänslig mot ljud, vilket är dramatiskt för en musikälskare som är van att ha ständig bakgrundsmusik. Jag har dock vanligtvis en tämligen bred musiksmak och lyssnar gärna på allt från Lars Winnerbäck, Band of horses, Coldplay, Paolo Nutini, Johan Örjansson till Foo Fighters, Metallica, The Smashing pumpkins och Pink.

”Jag skulle gärna vilja ha några titlar som ni anser är helt nödvändig läsning”.
Utan inbördes ordning:
Vägen av Cormac McCarthy
Svindlande höjder av Emily Brontë
Utrensningen av Sofi Oksanen
Åtta procent av ingenting av Etgar Keret
Blonde eller varför inte Våld av Joyce Carol Oates

Avslutningsvis blir min fråga: När är du extra nöjd med ett inlägg? Med andra ord: vad inkluderar det perfekta blogginlägget?
Detta är en fråga jag gärna skickar vidare till alla mina bloggvänner, eftersom jag är nyfiken på vad ni alla tror/tycker. Mest nöjd är jag själv när jag får till den perfekta balansen mellan fakta, åsikter och personliga reflektioner. Då jag känner att jag faktiskt har fått fram något och om jag får respons på det jag skrivit naturligtvis. Jag vill gärna även se min egen röst i inlägget – det ska vara en tydlig berättarröst och gärna med glimten i ögat. Bilderna ska vara i lagom fokus i jämförelse med texten och ska inkluderas på ett naturligt sätt. Jag vill se en genomtänkt inledning och avslutning och ha en röd tråd genom hela inlägget. Ser alla mina inlägg ut så här? Naturligtvis inte. Men det var ju inte det frågan gällde.

Anette, då har jag äntligen gjort rätt för mig. Det har tänkts, klurats och formulerats svar, men om jag tillför så mycket nytt låter jag vara osagt. Nu känner jag pressen att avsluta på ett väl genomtänkt sätt, men lämnar er med ett enkelt: ”I´ll be back!”

8 reaktioner till “RT Bokbloggare: Vem är du? Vad kan vi göra tillsammans?

  1. Med tanke på att de övriga (spretiga) sakerna stämde galet bra med vad jag gärna kan lyssna på så måste jag nu kolla upp Band of horses, Paolo Nutini och Johan Örjansson! Spännande detta!

  2. Tack för att du tog dig tid att svara på utmaningen. Nu vet jag var jag ska sätta in dig på kartan. Har aldrig hört talas om Heberg…borde jag det?
    Väldigt fyndigt svar : ”Vilka krav!”, måste nästan finnas en bok som heter det redan…eller så måste den skrivas 🙂
    Jag gillar din uppfattning av ett perfekt blogginlägg…även om jag själv har svårt att leva upp till alla delarna i ett och samma inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s