Att läsa med ett guldfiskminne

Jag lider av ett guldfiskminne, eller i ärlighetens namn: en guldfisk har säkerligen bättre minneskapacitet än undertecknad. Dagligen hamnar jag i situationer där just bristen på minne blir ett ”grus i dojjan”. Jag vet dock att detta har med min livssituation och sjukskrivning att göra. Jag vet också att det vanligtvis är just minnet som är det sista som kommer tillbaka när du tillfrisknar. Men för en person som är van att hålla tjugo bollar i luften samtidigt, tänka aktivt på triljoner spår, så är detta en bitter erfarenhet (och ack så frustrerande).

I måndags missade jag t.ex. ett läkarbesök, eftersom jag missat att skriva upp det i kalendern (med tillhörande påminnelseljud). ”Skammen på det”, hälsar tidsfascisten.

Vad betyder ett haltande minne för läsningen? Jo, jag har otroligt svårt att läsa böcker som inkluderar ett stort persongalleri, d.v.s. fler än typ två personer (jag får helt enkelt föra små anteckningar över namn och relationer personerna emellan). Jag har svårt att återuppta läsningen i en bok som har fått ligga någon dag, då jag helt enkelt inte minns vad som har hänt. Och jag har därmed också otroligt svårt med att läsa fortsättningsböcker.

Jag har i veckan slutfört Eriksson & Axlander Sundquists Pythians anvisningar, som är tredje delen i Victoria Bergmans svaghet. Det var helt klart ett handikapp att inte minnas de tidigare böckerna. Det blir rörigt, många namn och situationen underlättas ju inte av att en av huvudpersonerna har multipla personligheter. Trots min bristande läsförmåga så kan jag inte säga att den var särskilt bra. Den gick över min fantasis förmåga. Det blev lite för mycket av det goda, eller rättare sagt av det onda. Fantasin skenade lite för långt för författarna och historien kändes helt enkelt inte trovärdig.

ID-10031232

Kan ett haltande minne medföra något positivt för läsningen? Jag skulle med största sannolikhet kunna läsa samma bok två gånger och ha lika stor behållning som första gången (om jag haft mindre begränsad lästid det vill säga). Guldfiskminne kan vara guld värt i given skål (inga frågor på det tack).

6 reaktioner till “Att läsa med ett guldfiskminne

 1. Ibland kan ett kort minne var det som gör att man överlever – särskilt vardagen. Tråkigt att höra att du har det jobbigt med minnet, önskar dig allt gott så att du mår bättre och kanske minns iaf det som du vill minnas 🙂

  1. Tack snälla. Oftast är det bara harmlösa saker som försvinner, men man känner sig alltid lite dum. Jag har en tendens att berätta samma sak två gånger och glömmer allt som inte finns med i min kalender, vilket förutsätter att jag kommer ihåg att sätta en påminnelse. Inget stort men retligt.

 2. Jag önskar mig också bättre minne (innan barn, sömnbrist och stress hade jag superminne) men inser att jag ska vara väldigt glad över det jag har! Att skriva upp allt ögonblickligen är förstås en god vana men när det kommer till läsning är det förstås svårare att hitta knep. Jag har också svårt med serier om jag inte läser böckerna direkt efter varandra (och när gör en det?). Dessutom skulle jag vilja starta ett upprop till alla författare som slänger sig med fler än tre karaktärer att utrusta boken med ett personregister!

  Jag hoppas att du snart mår bättre och att minnet återhämtar sig, och förstås att du får läsa många böcker som är så bra att det inte gör något att läsa dem två gånger 😉

  1. Tack! Det går helt klart åt rätt håll. Just minnet jobbar fortfarande emot mig. Och oftast räcker det med att bli småbarnsförälder för att hamna i total förvirring. 😉

   Ja, ett personregister och gärna en kort förklaring om vad som hände i förra boken.

 3. Jag hoppas att du snart mår bättre, och att minnet kommer tillbaka till dig. Det är både smärtsamt och frustrerande när minnet sviktar. Var rädd om dig, och ge dig själv tid att tillfriskna i lugn och ro. PS Du undrade vad jag tyckte om Bret Easton Ellis och de andra hundarna. Nu finns recensionen på min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s