Inte en seriesöndag men likväl en tisdag

I en tid som svämmar över av självhjälpsböcker, av ljust och fräscht och av svåruppnåeliga ideal och där social kompetens primeras är det en stor befrielse att möta Nina Hemmingssons huvudperson, som är en pupillös kvinna som är precis tvärtom. Hon ger svar på tal, är obekväm och räds icke att döda en konversation tämligen omgående. Bara så där. 

De båda seriealbumen som jag har läst heter Jag är din flickvän nu och I mina vackra ögon. Det här är svart humor, full av ironi och cynism, som passar mig precis. Huvudpersonen brottas med ångest över de mest vardagliga små ting samtidigt som hon med sin dräpande humor slår hål på våra uppblåsta ideal. Hon är en skön blandning av allt du skulle vilja vara och allt det du försöker undvika att vara.

           

Båda albumen har snarlik komposition där den inledande delen är en rad enrutingar och som sedan följs av något längre seriestrippar (oftast en sida). I den sistnämnda boken har även Hemmingsson inkluderat ”Prinsessan och gemålen”, där du inte helt osökt tänker  på vårt kungahus där prinsessan är en tämligen verklighetsfrånvänd flicka som lever i sin egen lilla bubbla. Underhållande rakt igenom men jag tycker att Hemmingsson är starkast i enrutingarna.

 bild (58)     bild (56)

Bokstävlarna kör emellanåt på Seriesöndag, men jag missade detta så jag får nöja mig med en tisdag. Vill du ha ordentliga tips och mer djup i recensionerna av just seriealbum så rekommenderar jag er att besöka Bokstävlarnas blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s