En överraskning på gott och ont

Det hör inte till vanligheterna att jag hoppar på skrivutmaningar och dylikt. Men du kan välja mellan: a) jag släpar runt med hela februari på mina axlar och jag har ingen egen fantasi b) jag kom direkt på ett svar när jag såg frågeställningen c) a och b i kombination.

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om böcker som överraskat – böcker som på ett eller annat sätt inte har stämt överrens med dina förväntningar.

9789100121525Den första boken får mig än idag att reagera fysiskt. Jag huttrar och hungrar bara av tanken på den. Nog hade jag på känn att boken skulle vara okej, men inte hade jag kunnat ana att det kanske skulle komma att bli den starkaste läsupplevelsen som jag någonsin har haft. Rätt bok vid rätt tidpunkt och blyga förväntningar kanske är ett vinnande koncept. Boken som jag fortfarande räknar som favoriternas favorit (vågar inte läsa om den just därför) är Vägen av Cormac McCarthy. En bok som kändes långt in i själen och jag grät, skrattade, frös och hungrade mig igenom den.

Med risk för att tjata sönder följande bok så passar ännu en dystopi in 13045474_O_1här. Jag har nämnt den flera gånger på bloggen, eftersom jag fortfarande är förvånad att jag faktiskt gillade den. Justin Cronins Flickan från ingenstans skulle jag vanligtvis inte ha läst med det enkla och inte så vattentäta argumentet att ”jag gillar inte sånt”. Men med inrådan från yttre krafter valde jag ändå att ge den ett försök. Föga visste jag att jag gillar dystopiska apokalypsböcker som förenar blodtörstande vampyrer (inte glittrande stalkervarianten), söndertrasade städer, öde stäpplandskap och militära experiment.

Avslutningsvis tänkte jag vända på steken. Tänka tvärtom. En bok hundraaringen_inb_lowsom absolut inte levt upp till mina förväntningar, som ”alla” tycktes hylla. Jag klarade inte ens att läsa de första hundra sidorna (som är en oskriven regel jag har/hade). Jag upplever mig själv som en tämligen humorspäckad person, men uppenbarligen har jag svårt för böcker som utges för att vara just humoristiska. Boken som blev ett litterärt antiklimax, ett rejält magplask (med risk för offentlig lynchning) var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Inte min kopp av te så att säga. Inte alls.

2 reaktioner till “En överraskning på gott och ont

  1. Är väldigt sugen på The Road, har bara läst bra om den. Har precis påbörjat The Passage (Flickan från ingenstans) och är redan hooked. Hundraåringen har jag en känsla av att jag skulle tycka exakt som du om, så den håller jag mig borta ifrån!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s