”Måste huvudpersonen alltid vara så lyckad?”

frågar Litteraturmagazinets Jonna Lindgren sig i ett inlägg den 4 februari.”Många huvudpersoner är antingen väldigt snygga, starka eller smarta. Det kan säkert vara så att de inte är lyckade från första början, eller att de själva inte ser sig som lyckade, men i slutändan blir det ofta någon form av bekräftelse.” En stunds kontemplation följde och frågan är inte helt enkel. Att du fastnar för en huvudperson och således för boken handlar i mångt och mycket om att kunna se sig själv i personen. Är det inte igenkänningsfaktorn så kanske det är för att personen speglar den person du vill vara, vilket i sig är småsorgligt eftersom vi då strävar efter att bli ”snygga, starka eller smarta” om vi ska ta Lindgren på orden. Stark och smart torde väl dock vara eftersträvansvärt, men vi är med andra ord aldrig riktigt nöjda med att bara vara vi.

Någonstans måste vi väl känna en dragning till personen för att upprätthålla nyfikenheten en bok igenom. Men nog finns det huvudpersoner som jag har fastnat för där varken igenkänningsfaktor eller beundran är dragningskraften. Det är snarare att ogillandet driver nyfikenheten. Där själva ogillandet blir att hela läsupplevelsen höjs till en annan nivå. Två exempel kan jag lägga fram som stärker mitt uttalande: Libby i Gillian Flynns Mörka platser och Eva i Lionel Shrivers Vi måste prata om Kevin. Den sistnämnda fick även utmärkelsen Årets huvudperson här på bloggen med motiveringen: ”[Huvudpersonen] väckte avsky, frustration och ibland lite empati (om än sällan). Hon är huvudpersonen jag njöt av att ogilla. En huvudperson som är knivskarpt porträtterad av författaren”.

Men dessa två kanske är undantagen som bekräftar regeln?! Har ni fler exempel på huvudpersoner som inte är ”snygga, starka eller smarta” alternativt personer ni fastnat för trots att ni ogillat dem?

9 reaktioner till “”Måste huvudpersonen alltid vara så lyckad?”

 1. Hmm nja, jag vet inte riktigt vart jag hamnar i den här diskussionen. Jag är inte så lättflirtad med karaktärer eller böcker. Och att det krävs igennkänningsfaktor eller beundran hoppas jag inte för jag gillar t.ex Harry Hole och Harry Bosch – deckarkaraktärer, typiska polisstereotyper som bara kan vara ensamma och dricker för mycket.

  1. Det kanske är så att man uppskattar olika slag av karaktärer beroende på genre? Jag har inget bra svar själv. Jag blev dock så förvånad att just ovan nämnda karaktärer blev en stor anledning till varför jag gillade böckerna.

 2. Jag fastnade för Grace i Atwoods
  fantastiska bok ”Alias Grace”. Grace är långt ifrån en perfekt person, och förmodligen har hon gjort sig skyldig diverse brott, men Atwood får mig ändå att gilla Grace. Jag både lider med henne, och beundrar hennes styrka.

 3. Flynn är verkligen en mästarinna på karaktärer som inte är det minsta älskvärda men som ändå fastnar. Ungefär som samtliga i Donna Tartts Den hemliga historien som ändå är så himla bra. Något förlåtande drag måste dock karaktärer ha, annars står jag inte ut. Ignatius Reilly i Dumskallarnas sammansvärjning är inget av snygg, stark eller smart bara odräglig och jag kommer inte över mitt förakt mot honom och fick lägga bort boken. Sambon älskar den…

  1. Jag har förstått det av alla Flynn-fans. Jag har dock bara läst Mörka platser så jag kan bara utgå ifrån den och jag tror mig vara den endaste som inte har läst Tartt (kanske bör föra in den på Att-läsa-listan). Du har nog rätt – en person bör ha något drag, någon liten gömd sida som är förlåtande.

   Vad kul att ni har fått så olika läsupplevelser. Gillar att gilla olika! 🙂

 4. Ärligt talat tycker jag att Libby Day är en rätt sympatisk person. Jag förstår absolut om hon vill slippa jobba och träffa folk och bara sitta hemma och tjura med sin katt medan andra skickar pengar till henne. Vem har inte känt så åtminstone nån gång i sitt liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s