Jag är den som skall komma

Mitt namn är Bernice, i efternamn Carlson. Med C och ett s.
  Bernice betyder den segerbringande. Det som ska besegras är ondskan. Min lans smids i detta nu inuti den kärlekens eld som skapade världen.
  Jag är trettiotvå och ett halvt år och har burit tre barn under mitt hjärta. Ett av dem leker med änglarna, de andra två sitter i besöksrummet och försöker tänka ut hur de ska kunna befria mig.

Med ovan rader inleds Johanna Nilssons Jag är den som skall komma. Bernice går in i en psykos efter ett missfall och får tvångsvård på ett sjukhus. Hon påstår sig vara Messias, Jesus syster, som har kommit till världen för att frälsa oss. Den enda som tycks lyssna och förstå henne är mentalvårdaren Sami som blir hennes första lärjunge. Han hjälper henne att sprida sitt budskap via Youtube. De rymmer så småningom från sjukhuset och deras relation förändras och försämras. Sami är inte den som man från början trott och Bernice sjunkar allt djupare in i sin psykos.

Johanna Nilsson har ett särdeles sätt att beskriva psykisk ohälsa och genom att det är Bernice själv som berättar sin historia kommer du psykosen mycket nära, ett mänskligt förfall ur ett jag-perspektiv. Det är så att du själv under bråkdelen av en sekund tvekar: tänk om hon talar sanning? Stundtals kommer Bernice upp till ytan igen, särskilt när hennes familj omtalas, för att sedan åter sjunka ner i vansinnet.

Det är en mycket gripande historia som författaren förmedlar, inte minst då Bernice stackars små söner tvingas tackla mammans psykos och hur de förtvivlat försöker övertala mamman om att bli frisk. En tröstlös kamp som är hjärtskärande att bevittna.

– När kommer du hem? frågar han.
– Snart, säger jag. Jag måste bara göra en del saker först.
– Pappa är ledsen.
– Liam, låt mig få prata med honom.
– Pappa säger att du inte ska vara fru för du vill vara Gud mer.
– Jag vill prata med…
– Du är dum. Jag lägger på nu. Hej då, Gud.

2 reaktioner till “Jag är den som skall komma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s