Magikerna och lite ”sex, drugs and rock’n’roll”

Ta en handfull Harry Potter, lika stor del Narnia, en nypa Sagan om ringen och blanda samman med en rejäl dos ”sex, drugs and rock’n’roll” så har du Magikerna i din hand.

9789186969981Magikerna handlar om Quentin Coldwater, en högt begåvad och likafullt uttråkad tonåring vars liv känns grått och meningslöst. Sedan barnsben har han varit besatt av en serie fantasyböcker, som handlar om det magiska landet Fillory. En fantasi som i jämförelse med det riktiga livet känns långt mer spännande och äventyrligt.

Quentins liv förändras dagen då han blir antagen till Brakebills, som är ett exklusivt college som specialiserar sig på att skola magiker. Studietiden liknar i mångt och mycket vilken collegetid som helst med vilda fester, nya vänner, kärleksbekymmer och vardagsdrama. Men med det ovanliga inslaget praktisk magi. Han tycks ändå sakna något och efter examen går han tillbaka till sitt uttråkade tillvaro i den vanliga världen. Vad som händer sedan berättar jag inte här, men åter igen kommer Quentins liv och värld att vändas upp och ned, ut och in.

Det är stört omöjligt att läsa Magikerna utan att jämföra den med J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Kanske inte en helt rättvis jämförelse, men den är omöjlig att komma runt. Skola. Magi. Tre vänner. Magiska spel/sporter. Och ja där kanske jämförelsen slutar, men ändock. Stackars Lev Grossman. Denna ständiga jämförelse. Jämförelsen i jämförelse med att jämföra The Passage med Twilight. om ni förstår vad jag menar. Eller som R. R. Martin lär ha sagt: ” Magikerna förhåller sig till Harry Potter som ett glas irländsk whiskey förhåller sig till en kopp svagt te”. Magikerna spelar med andra ord i den högre ligan. Inte så barnvänlig. Om du mot all förmodan inte själv börjar att jämföra de tu så drar Lev Grossman själv referenser till alla ovan nämnda böcker.

I bokens första hälft blir jag inte helt övertygad och jag har svårt att komma ifrån den näst intill besatta sidan där jag ständigt jämför med Hogwarts (”tänk vad Harry skulle gjort här?!”). Det är i bokens andra del som handlingen riktigt sätter fart – läsningen uppnår en ny dimension och jämförelser med andra verk bleknar (i alla fall i min begränsade fantasy-historik). Bokens komposition och stegrande spänning är inte så märklig då detta är den första av tre delar (andra delen är utgiven men ännu ej i svenska boklådor). Jag blir till slut övertygad och vill läsa mer om Quentin och de andra magikerna. En dag kanske jag också blir en övertygad fantasy-läsare. Tiden får utvisa. Eller Magikerna.

En reaktion till “Magikerna och lite ”sex, drugs and rock’n’roll”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s