Köpa, låna, stjäla, få och/eller ladda ner

Den materialistiska lilla människan i mig skriker och vrider sig i smärtor när jag går till biblioteket. Jag vill ju äga. Ha. Klappa på och viska med vackraste Gollumrösten ”my prrrrecious…”

Tanken med folkbibliotek är dock genialisk och alldeles fantastisk. Vem som helst oavsett ekonomisk bakgrund har tillgång till all världens (eller ja nästan) böcker. Du vågar låna det du inte vågar köpa, vilket gör att du finner nya litterära vägar. Du får även tillgång till en uppsjö av tidningar, som du annars fått smygläsa bland hyllorna i affären. Jag arbetar därför på att minska min Gollumsida. Det är okej att inte äga allt. Fast nu sitter jag ju här utan Torka aldrig tårar utan handskar – kärleken och utan Mörka platser i min ägo. Böcker jag verkligen skulle vilja ha kvar, men att köpa böcker jag redan läst för att ställa upp dem i hyllan känns inte helt lockande.

Gollum_m_böcker

Gollumsidan är heller inget vidare förtjust i e-böcker med liknande tunna argument. Jag vill ju hålla, klappa, kasta böckerna – inte samla i en mapp på surfplattan. Ja, jag vet jag låter som värsta bakåtsträvaren. Jag säger inte att jag inte läser e-böcker. Men jag behöver inte gilla det fullt ut?! Det tar lite längre tid för mig helt enkelt. Jag kommer säkert komma dit. Om tio år kanske. När teknologin är föråldrad och det finns andra, säkert mycket mer spännande, vägar att inhalera litteratur.

Mvh
/Litteraturkvalster aka Gollum

7 reaktioner till “Köpa, låna, stjäla, få och/eller ladda ner

    1. Det är sant. Tillbringar alldeles för mycket framför skärm, men det är svårt att blunda för hur smidigt det är. Har lånat e-böcker vilket är smidigt. Mer tveksam till att äga dem.

  1. Jag håller helt med! Jag jobbar oxå med mitt Gollum-beteende. På sista tiden har det blivit lite mer naturligt eftersom de flesta böckerna är nedpackade och det är inte riktigt lika roligt att köpa på sig om man inte har en hylla att ställa inköpen i…
    Jag har dessutom börjat ge vidare böcker jag läst som jag anser inte nödvändigtvis måste stå i MIN hylla. Medan jag läser en bok kan det hända att jag tänker ”Den här boken skulle nog XX gilla” och så ger jag boken till den personen när jag är klar.
    (Hade från början en tanke om att det skulle minska antalet böcker, men jag lika många, om inte fler, hamnar hos mig på samma sätt 🙂 )

    1. Så hade jag det innan. Vi flyttade och jag fann inte ngn plats för bokhyllor, så böckerna stod på vinden. Då gjorde jag som du. Läste pocket och gav vidare. Nu har jag dock äntligen fått plats med hyllor igen men, oups, böckerna fick plötsligt inte plats. Nya hyllor bör införskaffas. Men jag behöver nog jobba mer på Gollumbereendet innan jag köper fler hyllor.

  2. Här har vi en till som inte fått till det med e-böcker. Är nog lite för kär i bläddrandet. Däremot är jag riktigt duktig på att låna böcker på biblioteket istället för att köpa dem. Oj, lite skrytvarning där kanske:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s