”Döden, döden, döden”…

lär Astrid Lindgren och hennes syster inlett varje samtal med. Så de fick det hela överstökat liksom. De tunga orden blir sagda så vi kan prata om annat.

I måndagens DN skriver Lotta Olsson om döden som ingrediens i bokens värld. Några munkar lär sova i en stenkista en gång om året för att bli påminda om sin egen dödlighet. Jag säger snarare – håll dig vaken några nätter så ska du se hur mycket påmind om döden du blir. Sömnlöshet gör dig till en zombie – en levande död som spottar konsonanter till höger och vänster i brist på en fungerande kommunikationsväg mellan hjärna och mun och som sätter in kaffekoppen med kaffe i köksskåpet istället för att dricka det (ja det har faktiskt hänt). Sömnlöshet gör att du får gå våning upp och våning ner i parkeringshuset för att leta efter din bil (ja det har faktiskt hänt det också). Ni ser själva, jag skämtar mig fram för att döden är ett jobbigt ämne. Döden, döden, döden.

Skämt och sido. Döden är ett tungt ämne som författare genom alla tider har försökt att bearbeta. Inte minst 1600-talets poeter som vältrade sig i livets förgänglighet och tyngden av den insikten nästan begränsade livet. Jag känner mig ibland som en sådan. Fan för döden! Döden, döden, döden.

Döden används ofta av dagens författare för att komma till en vändpunkt, för att ruska om, kanske också för att vi ska få möta våra rädslor. I bokens värld kan den således vara både hemsk, bitter, sorgfull, vemodig och vacker (som döden i livet så att säga). Eller ja, vacker är döden sällan antar jag. Det passar kanske främst in i litteraturens och filmens värld. Döden kan vara chockartad som i Vi måste prata om Kevin, vemodig som i Tiden, ofantligt sorglig som i Innan jag dör. Den kan även vara dramatisk och kvardröjande så att säga som i Flickan från ovan och smärtsam och befriande som i Torka aldrig tårar utan handskar.

Döden, döden, döden. Så nu var det sagt. Nu kan vi prata om livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s