Årets nervkittlare 2012

Omväxling förnöjer som man brukar säga. Spänningslitteratur är vanligtvis lättsmält litteratur där handlingen för historien framåt. Du fastnar fort och en riktigt bra spänningsroman slutar du inte läsa förrän sista sidan är avklarad. Spänningslitteratur tenderar dock emellanåt att vara ganska lik varandra. Jag blir helt enkelt mätt om jag läser för många på raken. För att läsningen ska bli minnesvärd måste boken stå ut och vara något mer än bara spännande.

Många är ni som har hyllat. Lite för många. Lite för mycket. Med ett antiklimax som möjlig utgång tog jag till slut lästjuren vid hornen och började läsa.

Det blev inget antiklimax. Och föga har jag varit så nöjd att gilla lika som ”alla” andra. Boken är inte bara en riktig nervkittlande bladvändare, utan författaren skriver med en stilistisk säkerhet, en ton och en känsla som gör läsningen till något mer än ”bara” spännande. Författaren ger röst åt en huvudperson som till en början är svår att gilla. Du gillar att ogilla helt enkelt. 

Årets nervkittlare 2012: Mörka platser av Gillian Flynn, Modernista (2012)

flynn_morka_platser_omslag-filtered

Litteraturkvalster listar lästa böcker 2012. Se även:
Årets provokation
Årets omslag
Årets överraskning
Årets tankeväckare
Årets mest minnesvärda
Årets författare

4 reaktioner till “Årets nervkittlare 2012

  1. Gillar hur Flynn skapar huvudkaraktärer som inte är det minsta sympatiska men som fastnar och verkligen berör. Hatkärlek? (upplevde samma i Sharp Objects)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s