Bokslut 2012 Varning: kan innehålla spår av personligt material

2012 var året då jag äntligen satte ner foten, ”rustad, rak och pansarsluten gick jag fram – men av skräck var brynjan gjuten och av skam” och ställde mig i frontledet och tog upp kampen med min förbannade prestationsångest. Kampen var hård och lång, och ännu ej vunnen. Jag tog dock kontroll över mer mark och ingenmansland blev inte lika skrämmande. 2012 var med andra ordet året då jag skapade Litteraturkvalster & småtankar. ”Jag vill kasta mina vapen, svärd och sköld. All den fiendskapen var min köld”.

För vissa är det här säkerligen ingenting. Det är bara att ordsvada och kasta sig ut. För min del är detta dock en ganska stor sak. Att ta ett steg fram. Att ta upp kampen. Att våga visa. Dels på grund av de destruktiva prestationskrav som ställer till det och dels på grund av en längre tids sjukskrivning (inte helt osannolikt är de tu delvis sammanlänkade).”Våren gryr i vinterns trakter, där jag frös. Jag vill möta livets makter vapenlös”.

Till saken hör också att 2012 är året då jag äntligen fick igång läsningen igen. Minnet sviktar dock och jag fann mig flera gånger att inte komma ihåg vad böcker handlar om eller till och med om jag läst boken eller bara om boken. Litteraturkvalster är således även till stor del för min egen skull. Ett minnets arkiv. Sen att jag har en fetisch för att kategorisera, lista och organisera gör ju inte bloggen mindre intressant.

I år har jag läst 55 böcker (exkl. barnlitteratur och enstaka noveller), vilket för mig är en ansenlig siffra då jag ett par år tidigare säkerligen kunde räkna antal skönlitterära böcker på mina tio fingrar. När jag blev sjukskriven för drygt ett år sedan var min hjärna så övertrött, så utmattad att jag inte kunde läsa två meningar i rad utan att tappa den röda tråden. Det är en ganska skrämmande erfarenhet – hjärnan slutar bokstavligen att fungera. Reservaggregatet går in och tar över och det är sannerligen ett trögt aggregat. Ett sinne i taget. Ett intryck i taget. Promenera i tystnad. Se på TV utan ljud. Musik var inte aktuellt (ve och fasa). Läsa gick inte. Bara vara. I tystnad.

Så småningom började jag dock att lyssna på ljudböcker, för att övergå till kortare texter och noveller för att finna vägen tillbaka till litteraturen. Det kan dock fortfarande gå veckor då jag inte mäktar med att läsa. Men nu sitter jag här. De dagar jag inte orkar läsa, orkar jag förhoppningsvis skriva. Och vice versa.

Det blev kanske mer personligt än vad jag tänkt mig från början. Men att lägga fram rädslorna är att möta dem. Stå upp. Ta kampen. Slå en rak höger i rädslans anlete.

Min läsning sker spontant och attacklikt. Jag kastar mig över helt oskyldiga böcker på biblioteket, attackklickar hem på nätet, suger åt mig tips via Twitter och andra bloggar. Jag lustläser helt enkelt. Någonstans finns det dock en tanke – gå utanför säkerhetszonen. Hitta böcker du kanske inte vanligtvis skulle välja, för att smaka annat, testa nytt. Mitt något diffusa och inte speciellt närvarande lästema Världen var ett steg i det här. Tanken var att läsa litteratur från alla världsdelar. Har gått så där. Det stod inte bara och föll med författarfria Antarktis, utan med fröken Läslusts sporadiska besök.

Under 2012 har bloggen främst handlar om litteratur som jag läst, litteratur jag vill läsa (här o här) samt några inlägg om bokkonst, d.v.s. andra saker man kan göra med litteratur utöver det uppenbara: att läsa den. Ett och annat film- och TV-tips har även slunkit igenom filtret. Och jag grottade ner mig något i augustpriset, som fick mig att ta titeln ”Litterärt orakel” (lämnas här utan vidare kommentarer). Okej jag grottade även ner mig i Jonas Gardell i allmänhet och Torka aldrig tårar utan handskar i synnerhet. Grottar gärna tydligen.

2012 är också året då jag så småningom försökte att ta mig ut ur hemmets trygga famn. Visserligen kom jag aldrig iväg på bokmässan (hade nog dött mässdöden), men jag debuterade som kulturtant genom att träda in i bibliotekets bokklubb Läslysten samt deltog i en författarlunch med Jonas Hassen Khemiri. Litteraturkvalster debuterade även på Facebook, där uppdateringarna emellanåt går något snabbare än inläggsfrekvensen här. Välkommen in och gilla.

Sakta, sakta knakar denna utmattade själ igång. Och resan tillbaka är påbörjad.

Orkar du inte ett steg mer,
inte lyfta ditt huvud.
dignar du trött under hopplös gråhet –
tacka då nöjd de vänliga, små tingen,
tröstande, barnsliga.
Du har ett äpple i fickan,en bok med sagor där hemma –
små, små ting, föraktade
i den tid, som strålade levande,
men milda fästen under de döda timmarna.
(”Små ting” av Karin Boye, ur Moln, 1922)

2012 är året då vägen tillbaka är den enda vägen. Året då livet omprioriteras. Omgrupperas. Hittar kraften. Tar tag i kampen. Greppar rädslorna. Året då Litteraturkvalster skapades. ”Detta ska vara en sida för läsglädje, för skrivglädje, för att jag själv ska ha en chans att komma ihåg vad jag läst och sett och för att jag ska kunna dela med mig och ta emot allt detta. Kravlöst skrivande. Kravlös glädje.” (här)

Jag hoppas att jag fortsättningsvis har kraft att fortsätta skriva. Och jag hoppas att ni fortsätter att läsa.

Gott nytt 2013
önskar
Fanny
Litteraturkvalster

De inbäddade citaten är hämtade ur Karin Boyes ”Jag vill möta…” ur Härdarna (1927)

Missa inte den kommande veckans inlägg där jag listar de bästa från lästa 2012 i kategorierna: Årets provokation, Årets omslag, Årets överraskning, Årets tankeväckare, Årets mest minnesvärda, Årets författare, Årets nervkittlare, Årets huvudperson, Årets novellist, Årets ungdomsbok samt Årets bästa bok

Lästa böcker 2012:

10 reaktioner till “Bokslut 2012 Varning: kan innehålla spår av personligt material

 1. Härligt att du vågar vara personlig! Starkt av dig! Alltid roligt när man får lära känna personen bakom bloggen. Jag hoppas du fortsätter i samma stil för jag gillar din blogg. Ser att vi läst samma titlar båda två i år…ungefär hälften. Gott nytt läsår!

 2. Duktiga du! Jag vet att du vill att jag kallar dig annat… =) Tack för inspirationen! Du är inspirerande. Ditt sätt att skriva är enastående. Du äger! Gott Nytt! Ses den 7 januari.

  Kram kram kram //E

 3. Jättefint Fanny! Det är så bra ändå hur man kan använda böckerna och texterna och orden runt omkring som en spegel för själen. Att frånvaron av dem gör ens eget illamående synligt men att vetskapen om att de finns där trots allt gör att man alltid har någon/något att vända sig till. Gott Nytt 2013!

  1. Tack! Ja när man har svårt att själv finna orden så kan någon annan få sätta ord på ens känslor. Litteraturen hjälper oss både att synliggöra och att emellanåt få g(l)ömma.

 4. Vilket fint inlägg! Det är så himla kul att du startade din blogg. Minns med fasa när även min hjärna var för slut för läsning. Vill aldrig hamna där igen. Sköt om dig och gott nytt år!

 5. Tack för ett fint och gripande inlägg om litteraturens läkande kraft! Den lilla Karin Boye-dikten om de ”vänliga små tingen” hade jag glömt. Så bra och trösterik.
  Gott nytt läs- och skriv-år och tack för en intressant blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s