Blir det hårda klappar i år?

I gårdagens krönika i SVD uppmanar Annina Rabe oss att ge bort hårda litterära julklappar i år. Inte minst med tanke på att 2012 var året då litteraturutredningen presenterade sin alarmerade rapport över den sjunkande läsförmågan och läsförståelsen bland våra barn. Jag har skrivit om betänkandet och högläsning här och här.

2013 måste bli året då vi ser regeringen ta krafttag mot den här utvecklingen. Skolminister Jan Björklund talar gärna utförligt och oroat om svenska elevers sjunkande matematikkunskaper, men verkar mindre engagerad när det gäller läsförståelse. Det är olyckligt, men helt logiskt i en tid som har en tendens att fokusera mer på siffror, summor, det mätbara, än på orden och allt som de faktiskt kan åstadkomma. Läsning handlar ju inte bara om att läsa, även om det är stort nog. Det handlar om att erövra ett språk, om att kunna göra sin röst hörd. Att kunna lita på att orden räcker till.

Språk handlar om att tänka. Att kommunicera. Att förena. Att drömma. Att erövra ett språk och därmed en värld. Så jag säger som Annina Rabe: hårda klappar är nödvändigt!

2 reaktioner till “Blir det hårda klappar i år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s