Nyfiken på omslag

Många är ni som har superfina julkalendrar på era bloggar. Kraven att producera skulle bli övermäktigt för undertecknad så jag är glad att det finns andra som orkar. Fiktiviteter har dagligen inlägg som inkluderar bokrelaterade frågor. Ibland svarar jag i kommentarsfältet, men dag tänkte jag att ett inlägg skulle vara på sin plats. Just idag så lyfter nämligen Helena a.k.a. Fiktiviteter snygga omslag.

Jag brukar emellanåt ha inlägg som lyfter just bokomslagen eftersom ”Hur boken ser ut och känns är att största vikt, inte minst för mig som spontanköper och attack-läser böcker. Det sägs att man inte ska döma en bok efter dess omslag, men jo, jag dömer fort och skoningslöst. Snyggt omslag – köp! Tråkigt omslag – ingen läslust!” Och formgivarna behöver lyftas fram för deras jobb blir allt viktigare då konkurrensen i bokbranschen är skoningslös. Omslagen ska både spegla bokens innehåll, syfte och stå ut från mängden. Så att attackköpare som jag ska uppmärksamma dem helt enkelt.

Jag har tidigare lyft omslag här, här och här. Med veckans tema i bakhuvudet är det på sin plats att lyfta omslag från vårutgivningen.

Vårkatalogen i sig är fantastiskt snygg och är formgiven av Petra Börner, som även har formgivit en massa andra snygga saker (se här). Precis i min smak.

Det är inte så att det skräller till väldans mycket när jag bläddrar genom katalogen. Inte så mycket wow över omslagen tyvärr. Några stack dock ut:

Omslagsbild: Stickan 13045795_O_1 13046082_O_1

Stickan (Rabén&sjögren) är illustrerad av Pete Williamson, men jag kan tyvärr inte finna vem som är formgivare åt Farligt att förtära eller Välkommen ut på andra sidan (Norstedts). Kanske dags att även förlagen börjar lyfta fram sina formgivare?!

2 reaktioner till “Nyfiken på omslag

  1. Hej! Jag heter AnnaMaria och det är jag som författat Välkommen ut på andra sidan. Blev så himla glad när jag såg att du gillade omslaget – för det gör verkligen jag också. Tycker boken är det snyggaste jag sett, haha! Illustratören heter Mira Nameth och hon är grym.
    God fortsättning – AnnaMaria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s