När nyfikenheten på debutanterna avtar (eller för stunden mättats) så vänds min litterära radar mot resten av Svensk bokhandels vårkatalog 2013. I detta inlägg presenteras således de icke-debutande författarna som jag ännu ej har läst men är nyfiken på.
Fjärilseffekten är när en liten förändring kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans. När en för ögonblicket oväsentlig liten sak får stora konsekvenser längre fram i tiden. Filmen The Butterfly Effect (2004) handlar om hur Evan Treborn (Ashton Kutcher) reser tillbaka i tiden och förändrar små saker i sin barndom, tröstlösa försök, för att förändra historien. Varje gång som Evan kommer tillbaka till nutid upptäcker han att hans handlingar har fått oväntade och förödande konsekvenser. Här fick jag till ett filmtips minsann. Men det jag egentligen vill komma till är Karin Alvtegens Fjärilseffekten (Brombergs), som handlar om en tågolycka och hur händelserna förgrenar sig bakåt i tiden och länkas samman i ett till synes oförutsebart nät som leder fram till bokens nu. Jag har ännu ej läst något av Alvtegen men blir onekligen nyfiken på den här. Lyckas hon övertyga med sin fjärilseffekt?
Nästa nyfiken på-bok har jag som en ”mental note” från Helena som (vågar) jämföra den med Gillian Flynns Mörka platser. Cathi Unsworths Weirdo (Kalla kulor) ska vara mörk, spännande och full av småstadsmentalitet och hemligheter som sakta grävs upp till ytan. Fram med mer svärta!
Med risk för stor igenkänningsfaktor fastnar jag för Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend (Printz Publishing). Eva livskrisar och börjar driva en egen liten motståndsrörelse – våga vägra! Jag ska erkänna att jag kan ha svårt för böcker som beskrivs som humoristiska – känslan av att det bör vara roligt överglänser emellanåt det humoristiska. Av samma anledning kan jag ha svårt för stand up – jag förväntas skratta. Jag skrattar inte. Men skam den som ger sig. Ge mig mer humor.
Avslutningsvis vill jag lyfta fram Undret av R.J. Palacio (Brombergs) som jag tidigare har nämnt här. Tålmodigt har jag väntat på att boken skulle översättas och den verkar vara en bok som passar undertecknad. Det är något speciellt med barndomsskildringar i bok och film. De handlar ofta om utanförskapets makt och att inte passa in. Du har läst om det i Jonas Gardells En komikers uppväxt (1992), John Ajvide Lindqqvists Låt den rätte komma in och sett det i filmer såsom Billy Elliot (2000). I Undret får du möta tioåriga August Pullman som föddes med ett deformerat ansikte. Den handlar om vänskap, om att söka sin plats och om modet att vara sig själv.
:::
I kommande inlägg får du läsa om vilka gamla bekantskaper jag är nyfiken på, d.v.s. böcker av författare jag läst tidigare. Det kommer ju faktiskt några sådana också.
Åh, ny Alvtegen! Hade ingen aning, tack för tipset. Är helt out of the loop när det gäller svensk litteratur, känner jag. Också jätteroligt att Cathi Unsworth ges ut på svenska. Har två av hennes tidigare romaner hemma och längtar efter att återuppta vår vänskap. Hon påminner om såväl Flynn som Elizabeth Hand i tilltalet och svärtan.
Tack själv för tipset om Weirdo. Känns som en bok helt i min smak.