Finns det en kvinnlig Knausgård?

Skulle en kvinna skriva en självbiografisk bok på närmare 3000 sidor? Jag tror inte det. Det är något manligt över att skriva med ett sådan självklart självförtroende. Knausgård har gjort det och det blev en succé. Jag säger inte att det inte skulle bli en succé om en kvinna skrev en liknande bok. Jag säger att en kvinna inte skulle skriva en sådan omfattande bok. Om detta handlar veckans podcast om från Bokhora. Nu sitter jag här i frustration för jag har inte ens tänkt på detta innan. Och visst stämmer det! Varför har vi ingen kvinnlig Knausgård?! Jag sitter även här och skäms för jag förväntar mig inte att en kvinna ska ge ut ett sådan verk. Skäms på mig!

I skrivande stund läser jag Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Tyvärr väcker den inte så många känslor hos mig. Jag tycker inte att Moran talar till mig. Visst skrattar jag ibland, och nickar ibland. Visst finns där en igenkänningsfaktor. Det är dock inget nytt. Kan det vara så att vi har kommit längre här i Sverige? Uppenbarligen har vi en bit kvar, men nog har diskussionen gått boken förbi?! Bokens syfte är naturligtvis viktigt och om detta är en del i att nå jämställdhet, så läs för sjutton!

Den dagen vi får en kvinnlig Knausgård. Den dagen vi förväntar oss en kvinnlig Knausgård. Den dagen den blir en succé. Då har vi tagit ett stort steg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s