Svulla Sveriges bästa bibliotek?

Vad vore ett bokliv om man inte kunde svulla böcker eller utan tvekan kasta sig över debutanter (eller rättare sagt deras böcker) och spränga nya litterär gränser? Få tänja på sin litterära bekvämlighetszon och testa annat. Smaka lite. Hitta guldklimpar och förkasta kattguldet. Vad vore ett bokliv utan bibliotek?

Jag är inte sen att erkänna att får jag välja vill jag äga. Kunna klappa på. Titta på. Stoltsera med mina böcker. Men är jag ute för att tänja den där gränsen så lånar jag mer än gärna. Således slipper jag köpa grisen i säcken (för övrigt ett mycket märkligt uttryck). Jag hade till exempelvis inte hittat Tiden eller Han bara slog och slog om det inte vore för ett bibliotek. Troligen hade jag även missat Skuggland och jag hade inte fått reda på att jag faktiskt gillar dystopiska apokalypsböcker med tillhörande blodtörstande och självlysande vampyrer.

Sen att undertecknad alltid har en benägenhet att glömma av sina lånade bokhögar är en helt annan historia.

På tal om bibliotek så kan du på Vi Läsers hemsida rösta på vilket du tycker är Sveriges bästa bibliotek. Själv har jag röstat på Halmstads stadsbibliotek då det är en vacker byggnad med ett brett innehåll och inkluderar trevliga och mycket hjälpsamma bibliotekarier.

Apropå Vi Läser ska tydligen mina bloggvänner Fiktiviteterhelena och Biabloggarbia ha fått fina omnämnande i senaste numret. Kanske på sin plats att införskaffa sig denna tidning. Eller gå till biblioteket.

4 reaktioner till “Svulla Sveriges bästa bibliotek?

  1. Bibliotek är verkligen underbart stimulerande platser. Tycker det är fantastiskt att det finns ställen där böckerna står på rad och bara väntar på att få följa med mig hem.

  2. Är förstås helt på när det gäller biblioteksälsket. Själv skulle jag rösta på Bibliotek värmland eftersom jag jobbar och lånar där (oj vad jag lånar…) men jag hoppas att många kan känna att de tycker att just deras bibliotek är det allra bästa, tillgången till bra bibliotek är oerhört viktigt på så många olika plan.

    1. Någonstans på vägen glömde jag av hur fantastisk bibliotekstanken är och köpte allt. Då blev dock inköpen ganska ensidiga och man vågade sig sällan på de små undantagen, de små guldkornen. Idag lånar jag mer och det är kanske tur att jag inte jobbar där för då hade nog högarna blivit stora och otympliga.

      I diplomatisk anda får jag väl säga att mitt ”eget” bibliotek är bra på många vis men Halmstads är större och finare. Min egen kommun får gärna satsa mer på att utveckla biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s