Ingenting har någon betydelse men vi samlar det på hög

Det är en märklig liten bok det här. Intet av Janne Teller. Ni kanske känner igen danska Teller från henne senaste bok som syntes en del under Bok- och biblioteksmässan: Om det var krig i Norden. En tunn liten skrift som är formgiven som ett pass. På tal om det så finns det en gratis lärarhandledning till den som är intresserad (klicka på boktiteln så når du den).

Men över till Intet. Plötsligt en dag bestämmer sig Pierre Anthon för att hoppa av skolan. Övriga i klass 7 blir lämnade med orden: ”Ingenting har någon betydelse det har jag vetat länge. Så det är ingen idé att göra något, det har jag just kommit på”. Pierre Anthon klättrar därefter upp i ett plommonträd och blir sittandes där proklamerande livets meningslöshet. Klasskamraterna blir oerhört provocerade av detta då alla naturligtvis vill se en mening och betydelse i livet.

Klassen bestämmer sig helt enkelt för att motvisa Pierre Anthon genom att samla ihop en hög av betydelse – d.v.s. saker som har betydelse för var och en i gruppen. Sakerna som samlas in är till en början ganska oskyldiga: till exempelvis ett par sandaler och en orm i formalin. Gruppens makt över individen växer sig dock allt starkare och insamlandet tar ny form och på högen hamnar så småningom både en barnkista (inkl lik), en oskuld och ett avhugget finger. Boken liknar på så vis Flugornas herre där händelseutvecklingen tycks skena utan kontroll och gruppens makt över individen tar skrämmande former. Vem som lyckas övertyga vem lämnar jag till er att läsa och fundera över.

Boken tar upp ett stort ämne men är för den delen inte svår. På ett enkelt språk förmedlar Teller en provocerande historia där du finner dig själv ”hummandes” och ”ahaandes” vid flertalet tillfällen. Han har ju en poäng den där Pierre Anthon.

2 reaktioner till “Ingenting har någon betydelse men vi samlar det på hög

  1. Det låter intressant, och lite som Italo Calvinos ”Klätterbaronen” som också handlar om en pojke som får nog och klättrar upp i trädkronorna där han sedan tillbringar resten av livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s