Läser vi lika olika?

Är jag som alla andra kan man ju fråga sig?! ”Är jag” har idag betydelsen ”Läser jag”. James Chapman har gjort en sammanställning över de tio mest lästa böckerna de senaste femtio åren. Jag får börja med att blotta min okunskap om James Chapman och därmed också inläggets svaga punkt: källkritiken. Jag fick nys om listan via Adlibris blogg, som i sin tur ledde mig till Chapmans lista. Exakt var han har hämtat sin informationen framkommer inte, men helt osannolik verkar den inte. Det är intressant att leka med tanken hur listan kommer att se ut om ytterligare femtio år (Lite Fifty shades… kanske?!). Kanhända ett ämne för ett framtida inlägg.

De tio mest lästa böckerna de senaste femtio åren är dock en sanning med viss modifikation: det handlar i realiteten om de tio mest tryckta och sålda böckerna – hur många som verkligen läst böckerna är svårare att få fram (om inte omöjligt). Men hur som haver – listan ser ut enligt följande:

 1. Bibeln
 2. Quotations from Chairman Mao Tse-Tung
 3. Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling
 4. Sagan om ringen-trilogin av J. R. R. Tolkien
 5. Alkemisten av Paulo Coelho
 6. Da Vinci-koden av Dan Brown
 7. Twilight-serien av Stephenie Meyer
 8. Borta med vinden av Margaret Mitchell
 9. Think and Grow Rich av Napoleon Hill
 10. Anne Franks dagbok av Anne Frank

Av ovan sammanställning har jag läst: del 2 av Harry Potter (Jomenvisst! Inte nummer 1! På Barn- och ungdomslitteraturen hann en annan grupp norpa åt sig del 1 så min grupp fick helt enkelt nöja oss med den då nyutkomna del 2.) Jag har också läst Da Vinci-koden och (fram med lite skämskudde) hela Twilight-serien och sist men inte minst Anne Franks dagbok.

Jag är en av mycket få som inte kan läsa Tolkien. Har försökt otaliga gånger men har fått lämna walk over och jag har numer gett upp det läsprojektet. Paulo Coelho och Napoleon Hill lockar mig inte alls, men skulle säkert kunna tänka mig tegelstenen Borta med vinden.

Fyra av tio är inte fy skam. För jag vill ju inte vara helt lika. Jag vill vara lika olika som alla andra antar jag. Hur många har ni läst av listan? Är ni lika olika som jag?

2 reaktioner till “Läser vi lika olika?

 1. Många av böckerna på listan är sådana böcker som inte läs i en sittning så att säga. Bibeln är det nog ytterst få som har sträckläst. Sedan skulle det vara roligt att se listan med bara enskilda böcker och inte ”Harry Potter-böckerna” som en enhet. Vilken Harry Potter-bok är mest köpt av alla …och så vidare

  1. Sant! Jag kan tänka mig att fler läst första boken i Twilight-serien än hela serien. Hade det varit möjligt så hade ju listan varit intressantare om man faktiskt fick se hur många som läst och inte köpt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s