Tre gånger släktskap i boktitel

Så fann även jag Lyrans Tematrio och poängen är densamma som jag här har kommit att kalla ”Tre gånger” – tre böcker/författare/filmer/serie på samma tema. Veckans uppdrag ser ut enligt följande: I boktitlar vimlar det av släktskapsrelationer. Här finns fastrar, morfäder, syskon och kusiner av alla de slag. Berätta därför om tre böcker med några släktingar (eller ingiftingar) i titeln.

Den första som jag spontant kommer på är Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates (2008). Detta var min första roman av Oates och jag kategoriserar den fortfarande som en av ”favoriternas favorit”. En intensiv, fascinerande och fysiskt påtaglig berättelse om Rebecka, vars familj slås sönder på grund av en till synes oundviklig tragedi. En bok som känns i magen – både på gott och ont.

Inte helt osökt kommer jag då på bok nummer två: Älskade syster (2009) av samma författare som ovan. Älskade syster bygger på en verklig händelse då den unga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey hittas mördad i familjens hus. Boken är en kaxig satir över “the american dream” där föräldrarna utan att blinka exploaterar sina barn genom att proppa dem fulla med diverse mediciner/droger och tillväxthormoner, blonderar och sminkar upp sina fem- sexåringar och berövar dem både barndom, lekkamrater och skolgång.

Här hade det varit skönt att dra till med ytterligare en Oates för att få en tematrio i dubbel bemärkelse. Jag kunde till exempelvis dragit till med Änkans bok (kanske inte helt klockren). Men jag förutsätter att jag ska ha läst boken i fråga och det har jag inte gjort än.

I minnets arkiv fick jag då rota en stund och så kom jag på den. En bok som jag slukade flera gånger om som tonåring: Inte som andra döttrar av Deborah Spungen. Boken är en mors berättelse om dottern Nancy Spungen, som blev knivmördad på det mytomspunna hotellet Chelsea Hotel i New York. Nancys liv präglades av våld, droger och ett destruktivt förhållande med Sid Vicious (basist i Sex Pistols). Jag blev djupt tagen av historien om Nancy som tonåring. Det är dock många år sedan nu, så frågan är om den håller än idag?! Kanske dags för en omläsning när tid ges.

Tre gånger släktskap i titeln är därmed avklarad. Det var spännande att finna den röda tråden mellan Joyce Carol Oates, den amerikanska skönhetsindustrin och Sid Vicious.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s