Och de nominerade är…

På måndag tillkännages vilka arton böcker som är nominerade till Augustpriset 2012, som delas ut i tre kategorier (skönlitteratur, facklitteratur samt barn- och ungdomslitteratur). Augustpriset tilldelas ”den allra bästa nyutkomna svenska litteraturen” och likt det amerikanska Pulitzerpriset för skönlitteratur och brittiska Bookerpriset är det romanen och inte författarskapet som står i centrum. Om jag har förstått det hela rätt så var detta ursprungstanken med Nobels litteraturpris, men har utvecklats till att handla om en författares hela livsverk. Vill du läsa mer om Augustprisets historia kan du göra det här.

Jag är inte tillräckligt insatt i alla tre kategorier, därför vågar jag mig bara på att gissa vilka som kan nomineras inom kategorin skönlitteratur.

Redan under tiden jag läste Jonas Bruns Skuggland, gick jag och slängde med fraser som ”en typisk Augustprisvinnare”, vilket fick mig att låta så där lagom intellektuell och insatt. Men saken är den att tanken lever fortfarande kvar. Den är värd ett Augustpris i sin unikhet. Läs mer om mina tankar om boken här.

Nästa som jag skulle vilja se och jo, kanske får se som en av de nominerade är Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Den är fantastiskt författad, både med förnuft och känsla och är en betydande del av vår nutidshistoria. Läs gärna mer här och här.

Sen blir det svårare för jag inser, i skrivande stund, att jag främst har läst utländska författare det senaste året. Så den sista gissningen utgår ifrån vad jag läst om boken, d.v.s. jag har tyvärr inte läst den själv. Min sista nominering går till Karolina Ramqvists Alltings början – en omtalad och debatterad generationsroman som har haft stor genomslagskraft och som naturligtvis återfinns på min Vill-läsa-lista.

Vilka tror ni blir nominerade?

2 reaktioner till “Och de nominerade är…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s