Irländskt bokminne

Jaja jag sa att jag bara skulle nämna Bokmässan en gång. Jag ljög. Det får tydligen bli två gånger. I år tar Irland en stor plats på Bokmässan och i seminarieprogrammet tar självaste  presidenten Michael D. Higgins till orda:

Irland är, på ett väldigt konkret sätt, ett land som formats av litteratur och lärdom. Genom historien har poeter och författare alltid uppburit en särskild roll på Irland. I forna dagar stod den irländske poeten (‘file’) blott hövdingen efter i rang, och var rentav viktigare än dennes tillförordnade. I medeltidens Irland fanns en stolt tradition av att hedra barder; de högaktades i egenskap av samhällets mest lärda medlemmar och åtnjöt ett avsevärt inflytande. […] Den irländska litteraturen har alltid haft plats för både författare som representerar det gängse tänkesättet och de som bryter mot normen; det avvikande skarpsinnet, inklusive George Bernard Shaw och modernismens skapare – James Joyce och, längre fram, Samuel Beckett. De utövade konkret och varaktigt inflytande, inte bara på litteraturen utan på självbilden och sökandet efter mening i det moderna samhället.

Även Jonathan Swift och Oscar Wilde kan sålla sig till ovan historiska skara. Tittar vi på samtidslitteraturen så kommer jag spontant att tänka på Marian Keyes och inte minst Roddy Doyle då hans Paddy Clarke, ha, ha, ha från 1993 länge var en av mina favoriter.
Det är en underbar historia om en liten tioårig pojke och hans väg genom livet. Ju mer han ser av det – ju mindre förstår han. En bok som snart kräver en omläsning då minnet sviker mig, men känslan av boken lever kvar trots att det har snart gått tjugo år (!).  

Paddy Clarke Ha Ha Ha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s