Läslysten söndagskåserar

Jag har under senare år gjort några vacklande försök att delta i några bokklubbar. Problemet ligger i att jag läser tidvis, ryckvis, av-och-till-vis, d.v.s. jag går in i läsperioder och när jag minst anar det är jag ur och läser ingenting. Jag vill därför inte slösa min lilla lästid till att läsa sådant som inte fångar mig. Missförstå mig rätt – jag bryter ständigt ny läsmark, vågar utmana min säkerhetszon, vidgar mina litterära vyer. Testar nytt. Smakar annat. Men jag vill läsa det som jag själv har valt. Och jag vill läsa när jag vill. Jag vänder mig alltså emot det som brukar vara själva poängen med ”bokklubbseriet” – någon annan talar om för mig när jag ska läsa och vad jag ska läsa. 

Min läsning är kanske för spontan (och möjligtvis för sporadisk). Jag spontanplockar på biblioteket, spontanklickar på någon internetbokhandel och spontanlånar hos vänner. Jag har gått och klurat på att skapa mig en egen bokklubb – en bokklubb där alla får läsa vad de vill och om de vill. Men så var det ju det där med ork, energi och kraft – jobbtid, lästid, familjetid, vardagsliv och egentid.

Men så händer det. Mitt i söndagskåserandet slänger jag ett öga på bokmärket jag plockat med från biblioteket och där är den ju! En i min lässtil. Du behöver förresten inte ens ha läst något utan kan diskutera vad du vill läsa. Helt kravlöst. Lysande! Ska bara…

                          Läslysten på Stadsbiblioteket – Halmstads kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s