Tre gånger Oates

Joyce Carol Oates böcker brukar vara tegelstenslika (såväl som magnifika). Under sommaren har jag dock passat på att läsa några av hennes kortromaner (efter hett tips från Helena D). Den första jag läste var Mörkt vatten och handlar om en ung kvinna som lämnas kvar ensam efter en bilolycka. Bilder när hon kämpar för sitt liv varvas med bilder från hur hon träffar den äldre framgångsrike mannen för att slutligen hamna fastklämd under mörkt vatten. Jag höll andan, kände flickans dödsångest och Oates lyckades fängsla mig från första till sista sidan.

                  

Gillian Brauer förälskar sig i lyrikläraren Andre Harrow och hans hustru Dorcas. Gillian dras till deras bohemiska livsstil, deras mystiska hus och hemligheterna som omgärdar paret. Det låter spännande men Djur fängslade mig inte alls. Tyvärr. Jag har inte fått klart för mig om den inte var så stark som de andra jag läst eller om jag helt enkelt inte var i ”Oates-mood”.

Avslutningsvis ska jag dock bjuda på en brutal litterär käftsmäll (i positiv mening). I Våld – En historia om kärlek får vi följa Teena, som blir utsatt för en bestialisk våldtäkt och Teenas dotter Bethie som blir vittne samt själv brutalt misshandlad. ”Du hette Bethel Maguire men alla kallade dig Bethie. Din barndom tog slut när du var tolv år gammal. Du skulle alltid tänka ’om’. Om inte mamma hade sagt ’nej’.”  Vi får även följa Dromoor som var förste polis på plats. Våld är en kort, intensiv och omskakande berättelse. Du håller andan boken igenom och kommer troligen att ge dig ärr i lässjälen. En käftsmäll som känns länge.

Mina absoluta Oates-favoriter är Blonde, Dödgrävarens dotter och Älskade syster, men om du inte har hittat din väg till Joyce Carol Oates än så kanske hennes kortromaner är en bra början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s