Haltande superhjältar

Det är svårt att inte tycka att Alla mina vänner är superhjältar är en charmerande historia. Den har alla förutsättningar för att bli något riktigt bra: en hjärtskärande kärlekshistoria, en underhållande och kreativ grundidé och ett ofantligt och fantasirikt karaktärsbibilotek.

Det är Toms alla vänner som är superhjältar och han har till och med gift sig med en – Perfektionisten. Under bröllopsnatten blir dock hon hyptnotiserad av Hypno och Tom blir därefter osynlig för henne. Kommer hon någonsin att kunna se Tom igen? Det är denna kärlekshistoria som liknar något av en ramberättelse för alla andra superhjältar.

Historien haltar dock. Den får aldrig något riktigt djup och alla fantastirika karaktärer blir hängande lösa. De rabblas upp utan sammanhang och ligger ofta helt utanför huvudhistorien. På så sätt känns tyvärr även ramberättelsen något tunn. Djupet sitter ofta i allt som vävs omkring den.

Tänk vilka häftiga parrallellhandlingar det kunde ha varit om Kaufman fått ihop historierna bättre?! Fantasin är det inte fel på när vi till exempelvis får möta Stresskaninen som absorberar all stress omkring sig eller superhjälten Nåndag som försvinner lite för varje gång som hon säger ”någon dag”.  I boken fungerar superhjältarna som symboler för alla de styrkor och svagheter vi ”vanliga och mänskliga” besitter. Alla är vi nog lite superhjältar. Jag kan se mig själv i flera av dem och på så sätt blir historien lite vemodig. Tragikomisk på sitt vis.

Omslaget är bedårande och klart oförglömligt och Morgan Alling gör sig riktigt bra som uppläsare. Ja, jag har lyssnat och inte läst. Kanske skulle ha börjat att berätta det.

Skulle jag rekommendera den? Njä. Eller kanske. Läs den så du få ta del av alla karaktärer. Men håll nere förväntningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s